neděle 17. září 2017

Tenerife - šestý světadíl a španělský ráj 1/2

Ne, nezbláznila jsem se – Tenerife, jednomu z Kanárských ostrovů, se historicky skutečně říkalo šestý světadíl. I já měla několikrát s rodiči příležitost objevovat jeho neskutečná zákoutí. Letos jsem se na ostrov po 8 letech vrátila na krátkou 10denní dovolenou s přítelem. A i když jsem tam byla jako malá holka asi 12x, Tenerife mne nezklamalo a opět jsem si z něj sedla na zadek.

Pro ty z Vás, kteří o Kanárských ostrovech ještě neslyšeli nebo slyšeli, ale nezavítali; jsem si připravila malého průvodce, ideálního pro 10 dní právě na Tenerife. A věřte mi, že ten je z těch ostrovů skutečnou perlou a nejlepší možnou volbou! Abych Vás ještě více namlsala, celoročně se teplota drží kolem 26° (rozuměj pocitově tak 32° s příjemným solí provoněným vánkem), oproti čemuž stojí 21° oceán, který Vás velice příjemně zchladí (první kroky jsou šoky, ale pak si zvyknete), navíc zde velice, ale velice minimálně prší. 


Vzhledem k tomu, že původní verze článku měla asi tak deset kilometrů, rozhodla jsem se ho rozdělit na dvě části. V této první Vám představím obecné věci (letenky, ubytování, automobil) a přinesu trochu z jižní části ostrova, která je turisticky velice oblíbená. Ve druhém článku, který na své publikování nebude dlouho čekat, Vám pak představím tipy na výlety, jež rozhodně nesmíte vynechat!



Letenky
Pokud se nechystáte vyloženě do luxusního hotelu, tak letenky jsou pravděpodobně ta nejdražší záležitost, která Vás může potkat. A nevyhnete se tomu ani v případě, že odmítnete letět z Prahy a řeknete si, že třeba z Rakouska či Německa je to levnější. Technicky vzato se létá i z Brna, ale o těchto letenkách nemám ponětí. Ale nezoufejte, mám pro Vás i tak řešení, nebo spíše malou radu - plánovat a čekat.

Většina lidí v dnešní době shání možnosti levného létání za co možná nejnižší ceny, i kdyby měli letět s dobytkem a sbalit se ze dne na den ze zaměstnání. Problém je, že valná většina takových levných letenek se prodává coby last-minuty. Na to jsem zrovna já vsadit nechtěla - vše jsme měli zaplacené a abych pak zjistila, že žádná LM nabídka není? Na místě by mě trefilo! A zrovna na Tenerife jich nikdy moc nebylo. Letenky jsem tak sháněla 3 měsíce předem. Původní cena se však vyšplhala na nějakých 17.000,- bez DPH za jednoho. Jelikož jsem chtěla, abychom se do této ceny vešli každý víceméně za celou dovolenou, tak mi nezbylo než čekat. A cena letenek pozvolna padala. Někdy po začátku června spadla na přibližně 8.000,-. Chviličku jsem tajně doufala, že ještě spadne, ale dva dny na to začala opět růst - nebyl čas na hrdinství (pár dní na to se cena letenek vrátila na původní cenu). Nakonec, včetně daně a poplatků, jsme měli letenky za 8.800,- pro jednoho od Smart Wings.

Pak už je to klasika - být na letišti je doporučeno 2 hodiny před odletem, na jednoho je dovoleno zavazadlo do 15kg + příruční do letadla, letět se dá i na občanku (Kanárské ostrovy spadají pod Španělsko, takže i když jsou u Maroka, stále jste v Unii).

Pozn.: Na Tenerife jsou dvě letiště. Tenerife Norte (TFN), jak již z názvu vyplývá, se nachází na severu ostrova a primárně slouží spíše pro nákladní dopravu. Oproti tomu letiště Reina Sofia (TFS), které se nachází na jihu ostrova, je ryze turistickou záležitostí.

Pořád dobrý český servis - i když, vína jsme dostali nalít jen dvakrát a sotva po deci. Skrblíci to jsou!!

To poslední, co jsme z Tenerife viděli. Jeho nejsevernější cíp. 

Automobil
Tenerife je svojí rozlohou sice největším z celého souostroví, ale na nějaké velké cestování je malý. Z jihu na sever to autem trvá maximálně hodinu a půl. I tak je zapůjčení automobilu vhodné. Nejen, že za autobusovou jízdenku dáte pomalu 3 eura, ale neustále chodit pěšky od pláže do kopce je vysilující - natož pak s plážovou taškou, někdo i se slunečníkem, nákupem, dítětem na zádech nebo lahví vína v ruce atd. A když už nic jiného, alespoň si na výlety můžete přispat a nebýt omezení časovým odjezdem hromadného svozu. Automobil si ke všemu můžete vybrat z dost široké nabídky podle toho, kolik Vás jede nebo zda prostě chcete tu nejlevnější variantu jako my. Všechny automobily jsou vybaveny klimatizací. Odkaz na půjčovny Vám navíc přijde e-mailem naprosto automaticky spolu s letenkami.

Papírování nám dalo asi na půl hodiny u stánku přímo v letištní hale TFS. Cenově nás to vyšlo na nějakých 3.000,- na 10 dní + nejnižší varianta pojištění 200 euro pro případ poškrábání atp. Platit lze kartou. Mimo jiné Vám na ní zablokují / vezmou si hotově jako zálohu 300 euro pro případ problémů, které budou na autě způsobeny v době zapůjčení Vaším pochybením. Do 4 dnů po návratu domů došlo na mém účtu k odblokování peněz. Pokud je Vám méně jak 25 let a chcete si půjčit auto, počítejte s dalšími 200 eury jako platbou za mladého řidiče - stačí však, aby jen jednomu z Vás bylo 25+ a nechal se zaregistrovat coby řidič. Kdo poté auto skutečně řídil se nekontroluje. Automobil dostanete přímo na letišti, kde po odchodu z haly volně přejdete na přilehlá parkoviště a najdete číselné umístění vozidla. Dostanete ho s plnou nádrží a pokud nechcete platit další zbytečná eura, je očekáváno, že ho s plnou nádrží také vrátíte. Cena benzínu byla 0,90 euro a my jsme za těch deset dní tankovali dvakrát, což nás vyšlo na nějakých 30 euro.

My jsme si původně objednali Fiat Panda. Jaké to bylo pak překvapení, když jsme s
omluvou za nepředpokládané události dostali klíčky od Fiata 500!
 Byl to takový malý brouček a já jsem mu natolik propadla, že k narozeninám a Vánocům
 na dalších 5 let si nebudu přát nic jiného!!!
Ubytování
Ubytování v sezóně je dost tvrdý oříšek na kousání. Hotely těží z enormního přívalu turistů a nebojí se říct si za 10-denní pobyt desetitisíce. Jako beze srandy. Když se na ně podíváte třeba teď, ceny rapidně spadnou na nějakých 3-7 tisíc. Což je docela obrovský rozdíl. I v sezóně se dají najít levnější varianty, ale musíte se pak smířit s tím, že nebudete bydlet ve městě, ale třeba až za dálnicí - to pak je do centra procházka třeba až na 40 minut a navíc zpátky musíte do kopce. Zkuste si to po litru sangrie... Velice tak záleží na době, na kterou tam chcete jet a dost pravděpodobně i na době, kdy budete hotel vybírat.

V dnešní době však můžeme díkybohu využít i levnějších variant, po které jsme sáhli i my. Apartmán jsme si pronajali od známého známého za 300 euro na celý pobyt + 40 euro za úklid (protože kdo by chtěl na dovolené vytírat podlahu a prát, že jo?). Nacházel se pěšky nějakých 15 minut od centra, ale vzhledem k tomu, že jsme měli auto a večerní procházky byly příjemné; neřešili jsme to. Kolikrát ta procházka byla naopak fajn. Byt se ale nacházel v hotelovém komplexu, což pak trochu mrzelo, když od 22 hodiny začínala animátorská akce a končila až po půlnoci. Stejně tak nás štvaly uřvané anglické a německé děti u bazénu, naprosto bez slušného vychování, které jsme doslova vraždili pohledem. Díkybohu, my byli alespoň tak inteligentní, že na dovolené u moře jsme k moři skutečně jezdili; takže jsme kontakt s těmito individui omezili na minimum.

Další varianta, která je díkybohu rozšířená i na Tenerife a napadla nás jako první, jsou služby AirBnb. Když máte ponětí o tom, kam přesně byste chtěli jet, dokážete najít skutečné perly. Opět se zde z toho někteří snaží vytěžit a za byty v blízkosti oceánu si nebojí říct 1.500,- za noc. Ale dají se najít i krásné malebné bytečky relativně nedaleko (cca těch 15 minut pěší chůze) za 500,- na noc. Když pak porovnáte, jestli máte platit 25.000,- za hotel, kde je sice all inclusive, což ale já vnímám jako hodně omezující faktor (musíte se vracet na oběd, protože když už to máte zaplacený, přece to tam nenecháte...); nebo jestli máte platit 5.000,- místní rodině, od které se dozvíte zajímavé tipy a triky, sice si budete vařit, ale alespoň poznáte i místní kuchyni. Myslím, že nebýt bytu od známého, skončíme právě v takové usměvavé španělské rodině.

Obývací pokoj

Kuchyňka - a pořád větší než ta, co máme doma!

Ložnice
Výhled z balkonu 
Los Cristianos
Většina lidí mířících na Tenerife si ke svému pobytu vybere jihozápadní část ostrova. Tedy tu nejprotěžovanější. Je zde v sezóně sice strašně moc lidí, ale zato si můžete vsadit na neustále otevřené obchody a také na to, že na jihu prší třikrát do roka (oproti severní straně ostrova). Mimo jiné zde naleznete ty nejkrásnější pláže a nepřebernou paletu aktivit, které si za pár euro můžete vyzkoušet.

Nejstarší prázdninovou destinací na jihu je právě městečko Los Cristianos. (Nebo takhle, ono jednotlivá "městečka" na sebe na jihu navazují tak, že nepoznáte, že jste z jednoho odešli a do druhého vešli, jelikož je to hustě zastavená oblast s nekonečnou promenádou po plážích). Sídlí zde největší jižní přístav, ve kterém mimo rybářské, pirátské či turistické bárky můžete sledovat i obrovské katamarány-trajekty, mířící na jiné ostrovy. Večerní promenáda zde každý večer žije - tu prodejci, tam lidské sochy, jinde chlápek hrající na kytaru španělské balady, mimo jiné hospůdka jedna malebnější než druhá, obrovské zmrzlinárny a maličké obchůdky se zbožím, o kterém jste ani netušili, že existuje.

Nekonečně aleje s dokonale vystříhanými stromy jsou zde k vidění na každém kroku.

Promenáda v Los Cristianos vypadá běžně jen z poloviny takto plná.
My jsme bohužel vychytali svátek místní omladiny.

Příjezd do přístavu, v pozadí Los Cristianos a místní záliv.

Pokud Vám jeden ostrov nebude stačit, není problém! Klidně i s autem a za pár euro můžete být
za hodinu na nejbližším ostrově La Gomera....
... nebo i na dalších ostrovech. Využít můžete celkem tři trajekty dvou společností.

Z přístavního mola je nejen famózní podívaná na naplňování trajektu, ale také dává
prostor k romantickým fotografiím u oceánu a k pozorování černých a červených
krabů, lezoucích po vlnolamu.

Místní heladerie, nebo-li zmrzlinárny, jsou rájem. V Los Cristianos naleznete jednu na každém rohu,
s rozumnými cenami a neodolatenými příchutěmi (třeba i příchuť bylinkový detox!).

A pokud natrefíte na tu správnou, dostanete zmrzlinu uhlazenou do tvaru růže.

Konec léta přeje akcím. My mimo duchovní oslavy, svátku města, poutě, atd. natrefili i na karneval!

Poslední večer v Los Cristianos nás mimo jiné na cestě domů překvapil asi tím nejkrásnějším
ohňostrojem, který jsme kdy viděli. 
Je to zkrátka malý ráj. A za mne celému tomuto ráji vévodí jedna jediná místní restaurace, o které moc turistů neví - je poněkud zastrčená oproti hlavní třídě a chodí do ní z 99% místní obyvatelé. Jmenuje se El Cine a je to G bod všech gurmánských chutí. Ne proto, že by jejich nabídka byla nekonečná a našli jste tam snad i molekulární kuchyni. Naopak, výběr jídel je zde velice malý, a snad krom kuřecích křidélek se točí zásadně kolem ryb. Ten den čerstvě vylovených ryb! V nabídce dostanete sotva ulovené krevety, kalamáry, kraby či tuňáky. A pokud chcete ochutnat něco výjimečného, objednejte si rybu dne. Já měla mečouna a můžu Vám říct, že jsem se dlouho tak skvěle nenajedla! Když si k tomu navíc objednáte salát z rajčat a cibule a k tomu věhlasné papas arrugadas (tedy brambory pečené v soli), nepohrdnete omáčkami mojo rojo a mojo verde (tedy pálivá a česneková, obě domácí a obě zcela nepřekonatelné), následně to zapijete místním tenerifských vínem... Ach bože, to je slast!! Restauraci naleznete v ulici Juan Bariajo 8 hned u přístavu, v pondělí mají zavřeno. 


Protože tady jste prostě v ráji!!



Co je podle mne vadou na kráse v jinak dokonalém sousedství, to jsou pláže. Vesměs tu jsou dvě. Tou první je Playa de Los Cristianos a nachází se podél hlavní promenády. Bohužel však právě u ní je umístěn přístav. Denně zde naleznete stovky lidí, ale já bych se tedy dobrovolně nechtěla koupat ve vodě, která kvůli vlnolamům a přístavnímu molu v podstatě stojí a navíc mi výhled hyzdí desítky lodí. Druhou pláží, která je umístěná hned vedle, je Playa de las Vistas. Ta je už o něco lepší, ale stejně jako 70% pláží na Tenerife je zde kvůli vlnolamům velice klidná voda.

Playa de las Américas
Na Los Cristianos téměř plynule navazují další dvě oblasti. Tou první je Costa Adeje, starší turistická oblast, která volně navazuje na vyšperkovanou turistickou baštu Las Américas. Překvapivě, a to hlavně kvůli neuvěřitelnému množství hotelů, je zde velice klidno. Okolí na Vás dýchne jednak starými a malebnými stavbami, ale i těmi moderními, ze kterých si chtě nechtě sednete na zadek. Jsou zde ta nejlepší místa na ubytování, nejkrásnější pláže jihu, předělané promenády s parky a zelení, s promenádou táhnoucí se po celou oblast.

Tohle byly ty nejkrásnější procházky po promenádě táhnoucí se z Las Américas po
Costa Adeje. Zapadající slunce za ostrovem La Gomera. 

Navíc tam vždycky najdete super lidi, které můžete otravovat s prosíkem o vyfocení! :) 

Výhled na Puerto Colón - jeden z nejstarších přístavů a turistického centra, které však dnes lehce upadá. Pláž
sice není přímo spojena s přístavem, ale díky vlnolamům se dočkáte stojící hladiny a okolní budovy
svým nemoderním zastaralým stylem připomínají komunistické části našich měst.

Protože to nejlepší točený pivo dostanete pouze v irském pubu! A těch je na
Tenerife díkybohu skutečně hodně. A to ani pivo nepiju! Ale Guiness... mmm...

Když budete mít štěstí a budete se pozorně dívat, sem tam narazíte na takovou pláž s vystavenými kamennými
pyramidami. Dle asijské tradice se prý staví proto, abyste se na dané místo znovu vrátili.

První věc, kterou definitivně musíte navštívit, je Pirámide de Arona. Neuvěřitelně impozantní stavba ve starověkém stylu, které dominuje pyramida, ohraničená sloupy se zlatými lučištníky. Je to takové malé Las Vegas, vzhledem k akcím, které se zde konají - od večerů baletu až po divoké flamenco. Dříve se v jejích útrobách nacházelo casino. To bylo zrušeno a nyní je zde k nalezení obrovské Hard Rock Café. Při jeho návštěvě doporučuji rezervaci, jinak zde budete na stůl čekat klidně hodiny. Ihned naproti přes silnici se navíc nachází rozsáhlé nákupní středisko Parque Santiago III, které ve svém středu hostí obrovskou fontánu. A není to ledajaká fontána. Každý den ji od 21. a 22. hodiny můžete vidět "tančit" do rytmu hudby a to zcela zadarmo. Celé show pokaždé přihlížejí všichni kolemjdoucí, proto doporučuji místa na balkoně v patře. Dále za shlédnutí stojí kongresové centrum Magma, jež je umístěné hned pod dálnicí. Je to poněkud extravagantní stavba pískové barvy, ale rozhodně je nádherná. Konají se zde především koncerty všech druhů a žánrů.

Impozantní stavba vévodící Las Américas. Prosím, povšimněte si té kytary!

Každý den od 21. a 22. hodiny přímo naproti Pirámide. Po setmění je malé náměstíčko zaplněno lidmi,
spustí se hudba a vodní trysky doprovází nespočet světelných efektů.

Pláž, kterou rozhodně nesmíte minout, je Playa el Duque. Nebo-li vévodská pláž. To už dostatečně napoví o exkluzivitě. Je přes půl kilometru dlouhá a tvoří ji světlý písek dovezený ze samotné Sahary. Dominuje jí jednak obrovský grandhotel, ze strany na skále pak stojí samotné sídlo/hrad/zámeček/ať-je-to-cokoliv-chci-tam-bydlet původního vévody. Kdo sídlo obývá nyní, to je opředeno tajemstvím... Pláž je ale skutečně nepřekonatelná. Pro malé děti však nevhodná. Vlnolamy zde prakticky nejsou a pokud je oceán rozbouřený, můžete se setkat s dvou až tří metrovými vlnami a to je pak panečku adrenalin! Já jsem se do ní naprosto zamilovala a v životě už bych nešla jinam. Problémem je parkování, které se díky předělané promenádě ještě ztenčilo. Pokud nechcete platit v hlídaných parkovištích, při troše štěstí a především v ranních hodinách (ideál je 9, 9:30) naleznete neplacená místa na ulici nad obchodním centrem Plaza del Duque.

Playa El Duque je na jihu Tenerife vyhlášenou pláží především pro divoké vlny, které někdy sahají do výše 2-3
metrů. Když se podíváte na skály, lze si výšku vln odvodit od tmavší spodní barvy.

Pozor tak na uléhání v blízkosti vody - snadno může znenadání, a zvláště při přílivu, přijít větší vlna a spláchnout Vás.

O víkendech se na pláž slétávají také místní. Ti sice chodí až k poledni, ale pláž mimořádně nabude
dojmem přelidněnosti. Nemluvě o to, že i Španělé umí být dosti nevychovaní. Ale tím se samozřejmě
nenechte odradit. El Duque za to rozhodně stojí!

Na skály kolem vévodského hrádku se můžete vyšplhat přes vysekané schody, popřípadě i z druhé strany.
Ignorujte nápis zákaz vstupu, který zde všichni berou pouze jako připomínku, že máte být opatrní a že
skály nejsou pro bosou nohu nic moc příjemného. Stejně tak je zakázáno ze skal skákat do oceánu kvůli
množství kamenů, tiše se ukrývajících pod hladinou.

Pokud Vás ale hrubý povrch kvůli takovým fotkám neodradí,
rozhodně na Vás nikdo nepřijde se želízky. Naopak je to při začínajícím
přílivu fantastická podívaná vzhledem k dutinám a jeskyním, jež skály ukrývají.

Náměstíčko u pláže je nyní nově přebudované - zmizely auta, přibyly skákadla pro
malé děti a denně zde lze se zájmem pozorovat pány s obrovskými bublifuky přímo z
rohové kavárny, kde dělají nejen fantastickou kávu, ale i výborné palačinky.

Poslední poznámkou bych tak chtěla říct jen něco málo o zveřejněných fotkách. Možná se Vám zdá, že ne všechny jsou natolik prosluněné africkým sluncem, jaké Tenerife vždy slibuje. Skutečně tomu tak bylo - měli jsme zkrátka smůlu, že jsme na ostrov dorazili v době trvání takzvané kalimy. Jedná se přibližně o týdenní hříčku přírody, kdy je obloha zatažená a vítr přináší na ostrov písek ze Sahary. Nejedná se však o žádný konec světa - pískem nejste zasypáni, takřka ho ani nepocítíte, a i když je slunce pod mrakem, stále je teplo a stále se můžete krásně opálit.

Doufám, že se Vám první část naší krásné dovolené líbila a už za pár dní se můžete těšit na její druhé a o to barvitější vyprávění - vezmu Vás například za sopkou Teide, do hlavního města Santa Cruz nebo do nejlepší evropské ZOO! 

Žádné komentáře:

Okomentovat