středa 20. září 2017

Tenerife - šestý světadíl a španělský ráj 2/2

Po krátkém představení Tenerife jako takového, především jeho jižní části, Vám přináším druhé a poslední pokračování mého malého průvodce. Tentokrát se s Vámi podělím o tipy na výlety, které Vám rozhodně nesmí uniknout!!


Masca a Los Gigantes
Pokud chcete zažít jednak naprosto nádherný výhled a ukázku dřívějších po ostrově roztroušených vesniček, navíc okořeněnou šílenou příjezdovou úzkou klikatou cestou vhodnou přímo pro závody rallye, jste na správném místě. Masca se rozkládá na svazích, na nichž obyvatelé vytesali kvádry z šedohnědých skal a postavili si tak nejen své domky, ale i malá přepadová políčka. Až do 20. století měla díky své lokaci spojení se světem pouze přes staré pastýřské stezky původních obyvatelů Guančů.

Masca je skutečně malým světem ve světě, který si nejvíce užijete buďto brzy ráno (ideálně mezi 9 a 10) nebo naopak navečer. Jindy je zaplavená turisty, kteří její kouzlo dávno objevili. Na místo se dopravují autobusy, což může být pro nezkušené řidiče dost tvrdý oříšek, pokud je potkáte právě na příjezdové cestě.

Pro milovníky pěší turistiky existuje možnost nechat auto v nedalekém Los Gigantes a dopravit se na Mascu pomocí taxi služby či autobusu. Odtud vede přibližně dvouhodinová pěší túra po nezpevněných původních stezkách kaňonem hor až k oceánu. Tam turisty pravidelně vyzvedává vodní taxi a vozí je zpět do Los Gigantes. My jsme tuto túru nikdy neabsolvovali, jelikož místní vedra a ona kozí stezka dolů nás pokaždé odradily, i přesto, že jsme přijeli v teniskách.

Takto to vypadá, když vyjedete hory na jejich vrchol z vesničky Santiago del Teide. Věřím, že první dojmy jsou
na jednu stranu wooow, zatímco na tu druhou vyjadřují spíš zoufalství z toho, že jedete "nikam" kde "nic není".

Když však přejedete první turistickou vyhlídku a shlédnete do údolí, spatříte nejenom onu
malebnou vesničku, která je Vaším cílem. Ale také Vám padne hrůzný pohled na
serpentiny, jež musíte k jejímu dovršení absolvovat.

Na Masce najdete dvě malé restaurace, kde si ve stínu palem můžete dát překvapivě
dobrou kávu a kochat se výhledem, zatímco všude kolem Vás se to hemží životem -
ať už neviditelnými ještěrkami, probíhajícími zdířky v kamenech či křoví, nebo
divokými papoušky, kteří Vám létají nad hlavou.

Masca vypadá jako malý nedotčený ráj. Mimo jiné zde můžete zadarmo ochutnat od
místních pěstitelů (nebo spíše sběračů) plody opuncie, které rostou napříč celým ostrovem.
Rozhodně se toho nebojte, jsou sladké, lahodné a osvěžující. Pozor však při jejich koupi
domů, při loupáni doporučuji kvůli velice jemným trnům rukavice.

Ačkoliv je Masca perfektně skryta v horách, život zde stále existuje - byť to tak na první pohled nevypadá.

Vidíte tu maličkou světlou stezku? Ano? Tak tou byste absolvovali již zmíněný pěší
pochod dolů k oceánu. Ačkoliv se to nezdá, je to skutečně dvouhodinová túra.

Na celé cestě až dolů můžete potkat několik odpočívadel, které zde primárně slouží k úchvatným
výhledům, ale kolikrát právě kvůli turistickým autobusům fungují také jako možnost k vyhýbání se. 
A věřte mi, že autobus je to poslední, co zde chcete potkat. Především kvůli dost
hlubokým "příkopů,", na které si nízké auto zkrátka nemůže troufnout.

Kousek od Mascy, jak jsem již zmínila, se nachází přístavní městečko Los Gigantes. Svůj název dostalo od úchvatného strmého pobřeží, ležícího právě směrem k Masce, které kolmo spadá do oceánu z výšky 450 metrů. Skutečně úchvatná a dech beroucí podívaná. Přístavní městečko tak láká především na vyjížďky loděmi v nespočtu druhů - od jednohodinové plavby až po celodenní výlet. V okolním oceánu jsou totiž k vidění nejenom divoce žijící delfíni, ale také kulohlavci a jiné druhy velryb. Ty se zcela nerušeně vznáší mezi turistickými loděmi, které jim naopak nijak závratně nenarušují jejich život. I my jsme se pozorování velryb účastnili a byť jsme jich neviděli tolik, byl to famózní zážitek vidět tato skvělá zvířata v divoké přírodě na vlastní oči.

Už jenom výhled při příjezdu do Los Gigantes vystihuje jeho výjimečnost ve
skalních gigantech, na které je ohromující pohled.

V přístavu se to hemží životem - vyjma rozdílných obchůdků se suvenýry i
místními výrobky zde naleznete nespočet malých hospůdek. Při pohledu na
nachlazené půllitry se posezení jenom těžko odolává!

Pokud navíc trefíte takto vyvedené počasí, snadno se tak časem přenesete někam do Jurského parku.
Nebo alespoň my jsme si tak rozhodně připadali!

Z takovéto blízkosti pak můžete pozorovat skotačící delfíny či v tomto případě
kulohlavé velryby. Výkřiky nadšení se ozývají hlavně ze strany dětí, ale i dospělí
kolikrát jásavě vyjeknou.

A přímo sem doputujete, pokud se rozhodnete pro výše zmíněnou pěší túru z vesnice Masca - ta v pozadí
není ani vidět, což svědčí o hodně klikatých kozích stezkách, po kterých musíte pochod absolvovat.

Ať už za odměnu nebo jenom za 25 euro, které necháte za dvouhodinovou
plavbu lodí, se právě zde můžete vykoupat v průzračné vodě.


Teide
Největší a stále činná sopka Španělska se nachází právě na Tenerife v národním parku Parque Nacional del Teide. Jeho hlavní část tvoří gigantická kaldera, která již oslovila nejedny filmaře (natáčela se zde například Planeta opic). Samotná sopka Teide je svým věkem 200.000 let geologicky velice mladá a naposledy soptila na začátku 20. století.

Cesta do národního parku je velice rozmanitá a oslňující - především proto, že jedete od nuly do výšky dvou kilometrů nad mořem a díky tomu, že sopka samotná je zvláštním druhem regulátoru počasí, Vás potká různorodá flóra. Na pobřeží toho moc k vidění není, veškerá zeleň je zde uměle zavlažována především kvůli nedostatku srážek. Jakmile však vyjedete z měst, zničehonic se před Vámi rozprostře borovicový les. Vřele doporučuji se v něm zastavit, kochat se a hlavně dýchat ten nádherný voňavý vzduch kolem. Ovšem nezapomeňte v lesích na svetr - oproti teplotě u pláží se tato pohybuje pouze kolem 18° a pohybujete se ve stínu. Jakmile přejedete lesy, otevře se Vám onen kulovitý kráter - v podstatě se jedná o zdánlivě nekonečnou sopečnou pláň plnou vyvřelin a na 139 druhů rostlin (z nichž 20% jsou dokonce endemické). Tomu všemu dominuje samotná sopka El Teide, v jejímž okolí můžete dokonce stále vidět poslední toky lávy.

Začátek cesty v lesích, které postupně houstnou.

Cestou nahoru můžete narazit na několik prašných stezek vedoucích k jednotlivým menším kráterům. 

Cesta kalderou s impozantní sopkou v povzdálí skutečně připomíná planetu opic.

Pozor na focení panoramat - resp. na projíždějící auta!

Poslední zastávkou pod lanovkou je malé turistické centrum, kde se můžete
informovat nejen o službách průvodce, ale dát si kafe za rozumnou cenu.

Pro odvážnější a v našem případě i pro bohatší turisty existuje možnost vyjet až nahoru na sopku lanovkou. Ta stojí přibližně 30 euro na osobu a přitom Vás nevyveze ani až úplně nahoru. Na druhou stranu, nahoře se nachází jedna ze světových observatoří, kde se můžete kochat klidně celou noc dech beroucím pohledem na celý ostrov zalitý měsíčním světlem. Pokud byste chtěli přeci jenom vidět samotný vrchol sopky, kde stoupají až 86° siřičité výpary - i pro Vás existuje určitá možnost! Takovou možnost mají určitě hosté ubytovacího zařízení Refugio Altavista, ležícího přímo pod Teide. Druhou možností je pořadník, který je k dohledání na internetu a musíte se do něj přihlásit minimálně s dvouměsíčním předstihem. Popřípadě Vám můžou udělit speciální povolení v Centro de Interpretación del Teide v La Orotavě.

Pokud Vás samotný vrchol sopky neláká, ale rádi se projdete sopečnou krajinou, není problém si vybrat z desítky turistických stezek, z nichž jedna vede přímo na Teide. Vzhledem k tomu, že se pohybujete v nadmořské výšce 3 kilometrů, je potřeba si sám sobě říct, zda se na výšlap cítíte. Mne například stačil jen jeden malý ke kráteru Samara, abych zjistila, jak špatně se mi dýchá. Na delší túru bych se tak určitě nevydala.

Lanovka na vrchol jezdí cca každou půl hodinu, celkem se zde otáčí dvě kabiny.

Pro milovníky fauny se toho moc k vidění nevyskytne, snad krom těchto malých draků,
kteří ze sopečných skal přímo tečou.

Parkování k lanovce je těžší sehnat - v uličce vedoucí ke kabinám je jich sice několik, jsou ale velice rychle obsazená.
Přímo pod odbočkou se nachází jedno menší parkoviště. Pokud však nemáte štěstí, nezbude nic jiného než kroužit
dokolečka nebo si vsadit na divokou kartu a auto zanechat u silnice.

Tip pro pole dancery - pokud chcete mít alespoň nějakou tyčovou fotku z dovolené,
jeďte na Teide. Je to jediné místo, kde jsou cedule na kulatých tyčích, oproti zbytku ostrova,
kde veškeré cedule mají obdélníkový tvar.


Santa Cruz de Tenerife
Hlavní město Tenerife je tak klidné, že se ani nezdá, že má 230.000 obyvatel. Monumentálně šplhá vzhůru od hladiny moře po terasách a rozeklaných horách a poskytuje tak z každého místa nádherné pohledy. Kromě hlavního taháku, kterým je koncertní dům Auditorio de Tenerife, je zde ke spatření například sídlo tenerifské vlády, nejrůznější kostely, muzeum války nebo největší nákladní přístav. Po fanoušky fotbalu nesmím zapomenout ani na místní fotbalový stadion.

My jsme prohlídku města zahájili na Plaza de Espaňa, kde jsme zaparkovali auto hned vedle sídla vlády. Náměstí vévodí rozlehlá fontána s hollywoodským nápisem Santa Cruz. Odtud Vás za pár euro může vzít na projížďku po pamětihodnostech vyhlídkový autobus - lístky a mapku pořídíte hned vedle fontány v informačním centru. Pokud Vás na to neužije, můžete se nechat alespoň inspirovat. To jsme zkusili my a celou autobusovou trasu si během přibližně dvou hodin prošli pěšky. Trasa Vás vede přes ty nejvýznamnější místa města, navíc můžete obejít nudné silnice a projít se obrovským rozlehlým parkem, za kterým si v jednom z malých supermarketů koupíte chlazené pivo. A to fakt stojí za to!

Pokud to zrovna vychytáte, kousek od Plaza de Espaňa můžete potkat obrovský bleší trhy, které jsou svojí rozlohou skutečně enormní a jenom se divíte, co všechno lidé prodávají. Pokud takové štěstí mít nebudete, nezoufejte. Můžete si to denně mezi 9 a 15 hodinou vynahradit v Mercado de Nuestra Seňora de África, což je městská tržnice. Prodává se tu vše možné, od ovoce a zeleniny přes ryby až po živá zvířata. Pokud je na Vás v hlavním městě přílišné vedro, můžete se u pobřeží hned vedle Auditoria vykoupat v místním koupališti. Je překrásné a překvapivě vstupné stálo snad jenom 2 eura, pokud si dobře pamatuji.

Protože tady tu fotku musí mít zkrátka každý a je jenom na Vaší fantazii ještě před první ranní kávou,
jak se do nápisu naštelujete. Já tady tu první kávu ještě neměla.

Santa Cruz je hodně rozmanité město co se týče staveb.

Může se Vám taky stát, že jdete po ulici a najednou vidíte tank a vojáky! Že hned vedle visí
nápis Muzem války si všimnete prostě až později. 

Koupaliště Santa Cruz má vskutku skvělé umístění - přímo vedle Auditoria, neuvěřitelné stavby ve tvaru
mořské vlny, která ve svých útrobách často vítá koncerty slavných.

Slovem na závěr bych chtěla podotknout jediné. Dámy - pozor na nákupy v neděli. Tenerifané jsou křesťané jako Brno a v neděli všechny obchody zavřou. Dokonce i obchodní domy. Což je dost paradox, když si vezmete, že hlavní město má všude zavřeno a jen co přijedete zpět na jih, tam jsou všechny obchody otevřené. Každopádně co si pamatuji z let předchozích - protože my jsme tam samozřejmě jeli v neděli a já to pak dokonce obrečela, že si nic hezkého nekoupím - nákupy v hlavním městě stojí za to! Pokaždé jsem si odtamtud přivezla tuny krásného oblečení, bot a kabelek. Můj osobní tip je obchodní centrum El Corte Inglés, sedmipatrový ráj pro všechny shopaholiky. V Santa Cruz pak můžete narazit ještě na dva další obchodní domy a také na obrovský Decathlon.

Siam Park
Nejnovější atrakce na jihu Tenerife, která uvrhla původní Aqualand do temného stínu. Siam Park je obrovským aquaparkem, který na Vás dýchne vybudováním v thajském stylu a spoustou vodních atrakcí, které předčí absolutně všechny aquaparky. Je libo obrovská kamikadze, v jejímž závěru proletíte skrz akvárium se žraloky? Nebo se radši ponoříte do vod bazénové zátoky, která vyrábí umělé třímetrové vlny? Všechny atrakce jsou zde přizpůsobené pro jízdu na kruzích, na nichž dosahujete obrovské rychlosti a voda na Vás stříká naprosto všude! Budete křičet radostí a nadšením!!

Myslelo se zde i na malé děti, pro které vyjma několika samostatných malých atrakcí je zde vybudované takzvané Ztracené město - obrovská vodní prolézačka s nejrůznějšími menšími hračkami. Jejím vrcholem je dutá opičí hlava, jež se neustále plní vodou. Co se asi stane, když se naplní?

Za jednotlivý vstup dáte 34 euro - což platí i pro Loro Parque. Je to docela hodně, ale rozhodně to stojí za to! Popřípadě, pokud byste věděli, že se určitě pojedete podívat i do Loro Parku, můžete si zakoupit takzvaný Twin Ticket. Zaplatíte za něj 60 euro a je jedno, jak ho uplatníte. Prostě se jednoho dne rozhodnete jet do jednoho z parků, tam Vám u vstupu vezmou otisk prstu a vytisknou Vám lístek do druhého parku. Pokud se nemýlím, ten musíte navštívit do 14 dnů.

Jelikož se ale tyto zážitky nedají zrovna vyfotit, pokud nejste blázen co si na tělo přiděl GoPro kamerku a všechny jízdy natáčí, tak alespoň pár vlastních fotek pořízených z cesty na jídlo.

Tower of Power je, ačkoliv se to z fotografie nezdá, skutečně vysokou kamikadze
věží, na kterou si ve finále jen tak někdo netroufne.

Dragon byla tou nejlepší atrakcí, kterou Siam Park skýtal. Záměrně říkám
byla, jelikož za poslední roky zde vyrostla nová a ta jí ještě předčila. Bohužel
si nevzpomenu na jméno, ale nacházela se na samotném konci parku. 

Když chodíte kolem jednotlivých atrakcí, takřka vždycky z nich vidíte jenom
finální dojezd. Ten vypadá leckdy hrozně nudně,... 

... ale při bližším pohledu vidíte nadšení každého, kdo se z atrakce vykodrcá,
a pokud se skutečně zaposloucháte, často uslyšíte vyděšený či nadšený křik,
vycházející z vnitřku atrakcí. 

Siam Park Vás mimo jiné přivítá také malým bazénkem se třemi lachtany, které zde můžete neustále obdivovat.

Bazén, který Siam Park ukrývá, je skutečně rozmanitou záležitostí. Z jedné své strany vypadá jako Mácháč,
je mělký a vhodný pro malé děti a roztomilé fotky u ostrůvku s palmami,... 

... kdežto ze své druhé strany na Vás zírá takováto stěna, která v pravidelném intervalu vypouští třímetrové vlny.

Divoká řeka, která nikdy není divoká a vždycky je nudnou záležitostí, dostává v
Siam Parku zcela jiný rozměr. Především proto, že protéká celým komplexem a v
jedné své části, pokud se Vám poštěstí držet se nalevo, se oddělíte od hlavního proudu
a za pomocí "výtahu" vyjedete do patra, odkud nakonec sjíždíte divokými zákruty
zpět do klidných vod. Palec nahoru! 


Loro Parque
Při cestě na sever ostrova zavítejte do městečka Puerto de la Cruz. Najdete v něm na evropské poměry relativně malou zoo, která je ale dle hodnocení TripAdvisoru tou nejlepší v Evropě a druhou nejlepší na celém světě. Pokud Vás nenamlsají už jenom tyto dvě ocenění, dovolte mi, abych v těch superlativech pokračovala.

Loro Parque je, jak z názvu vyplývá, především parkem papoušků. Klícky s nimi lemují skutečně skoro každou cestu a že někteří křičí tak, až to příjemné není. Vzhledem k tomu, že si zde celou dobu připadáte pomalu jako v pralese to ale dodá na perfektní atmosféře a zážitek a vzpomínky na tuto malou zoo se ta vryjí hluboko do paměti. Mezi ptáky spadají i tučňáci. Říkáte si, že ledové části zeměkoule nemají v této zoo určitě opodstatnění? Mýlíte se, a jak! V areálu najdete obrovské pinguinárium, kde v obrovských výbězích žije několik druhů těchto malých pánů ve fracích. Podmínky zde mají naprosto fantastické, vzhledem ke skutečnému sněhu, jež se na ně neustále sype stropem. Kolem celého výběhu vede automatizovaný chodník, který jede velice pomalu. Můžete si tak skutečně dlouhou dobu užívat pohled na radostné vyvádění těchto epických zvířat. A jen počkejte, až jim ošetřovatelé přinesou ryby!

Obecně platí, že pokud jste zvyklí na nudné české či zahraniční evropské zoologické zahrady, kde valnou většinu zvířat vidíte akorát tak ležet a spát, z Loro Parku budete doslova a do písmene vyplácaný! Tady jsem viděla, jak se lvi dokáží navzájem kočkovat. Viděla jsem tygra, který se labužnicky koupal v čirém jezírku. Pozorovali jsme opice, mravenečníky, vydry, pumu a spoustu dalších zvířat, kteří byli plni života a energie. Sakra, my jsme viděli i lenochoda se hýbat!!

Pokud by Vám tohle všechno nestačilo a stále jste si mysleli, že Loro Parque je jenom další z nekonečné řady zoo, povím Vám něco o jejich show se zvířaty. Celkem mají 4. Tou první je show s papoušky. Nejenže Vám předvedou několik druhů, které Vám létají sotva pár centimetrů nad hlavami. Ukáží Vám i to, jak moc jsou papoušci chytří - uvidíte je počítat, doplňovat hlavolamy, jezdit na kole či v hasičském autíčku, kupovat kolu z automatu a spoustu dalších vylomenin. Druhou show jsou delfíni. Ti jsou za mě tím nejohranějším, ale i tak Vás tato usměvavá inteligentní stvoření pobaví. Třetí show jsou lachtani. Možná si řeknete, že ty jste v liberecké či pražské zoo také viděli dělat kraviny. Ale viděli jste někdy scénky, kdy lachtan oživoval ošetřovatele? Já myslím, že ne. Poslední show, která je zároveň tou nejepičtější, je show s kosatkami. Mají jich zde celkem 6, z čehož se jedna v zoo dokonce narodila. A řeknu Vám, sedněte si do splash zóny. Nejenže uvidíte všechno z té nejlepší blízkosti, ale ještě budete vřískat jako malé dítě nadšením, protože Vás pocákala kosatka!

Nebudu Vám povídat o všech emocích a zážitcích, protože všechny jsou prostě wooow a hrozně bych se opakovala. Nejlepší na tom celém je, že na zvířatech vidíte, jak je to moc baví. A tím nemyslím jenom ta, která jsou cvičená na jednotlivá show, ale i ta, na která se jenom díváte. Všechna jsou strašně plná života a jsou hravá a akční a předvádí neuvěřitelné kousky. A pokud toho chcete být ještě větší součástí, můžete se přidat do jejich nadace. Ta pomáhá navracet poraněná zvířata do volné přírody (skutečně je zde k vidění želva bez jedné ploutve, která se zde učí s tímto hendykepem žít a poté bude navrácena do divokých vln Atlantiku) a stará se také o záchranu druhů na pokraji vymření. Loro Parque má vyšší poslání a člověk si zde přeje jediné - aby takto fungoval celý svět.

Takovéto pohledy je něco, na co s láskou budete vzpomínat celý život.

A obzvlášť pokud je uvidíte rozverně skákat a poletovat skrz vodní hladinu.

Lachtani roztají i to nejledovatější srdce. Jsou totiž tak nebetyčně roztomilí,
že pohled na ně i když se jen tak opírají o kraj bazénu a každému dospělému
se automaticky rozsvítí úsměv na tváři.

Dejte lenochodovi pár kousků zeleniny a hned uvidíte, že není tak pomalý,
jak je obecně platné. Tenhle byl překvapivě rychlý! Tedy na to, že je lenochodem...

Na kosatky je dobré vyrazit zavčas. Amfiteátr se dost rychle zaplní a pokud chcete
sedět v předních řadách, není čas na hrdinství. Pokud to chcete zažít úplně vepředu, ale
nechcete odcházet úplně promočení, za 3 eura si můžete zakoupit pláštěnku.


Víc ke kosatkám nechci prozrazovat, protože to je tak fantastický zážitek, který ani samotné video nepopíše. Ale řeknu Vám, že dělají skutečně obří kraviny a lidi to neskonale baví. A když pak vidíte, jak jsou z toho sami nadšení, jen to ten pocit umocní :)

Delfíni Vám ukáží nejenom hravé fígle, ale zároveň se dozvíte i
něco málo o jejich anatomii.

Medúzárium je v Loro Parku čerstvou záležitostí, kterou nesmíte
minout. Byť je to za mě poněkud odporné...

Famózní podívanou skrývá také obří akvárium, s několik desítek metrů dlouhým
tunelem skrz obrovské akvárium. Zblízka tak můžete pozorovat nespočet druhů
ryb, rejnoky nebo dokonce dravé žraloky.


Doufám, že se Vám má malá druhá část o výletních tipech na Tenerife líbila. Omlouvám se, že jsem je nepopsala do těch nejdetailnějších detailů, ale to bych to psala věky a vy byste to dvakrát tak déle četli. Závěrem tak chci dodat, že dovolená na Tenerife je neuvěřitelným balzámem na duši. Všechny ty zážitky, zázraky, radosti... v člověku to zanechá nedotknutelný pocit, že i v dnešním světě plném násilí existuje tichý ráj, kde jsou všechny sny možné, kde čas plyne španělsky pomalu a odkud se Vám už nikdy nechce vracet se do reality.

Věřte mi, že lepší dovolenou na zážitky a relaxaci dohromady nikde jinde nezažijete. A já jenom doufám, že se na tento španělský ostrov zázraků znovu jednou vrátím. 

1 komentář:

  1. Nádherné fotky :-) . Je vidět, že jste toho na dovolené hodně zažili :-) . My sice nejezdíme k moři, ale i tady u nás se dá zažít hodně :-) . Chodíme na túry, máme krosnu, trekové boty a funkční oblečení, takže nás nezastaví ani déšť. Ono co si budeme povídat, když je chladněji, tak je to výlety pořád lepší, než když je vedro.

    OdpovědětVymazat